Amsterdam, Fort

Fort Amsterdam staat in de wijk Punda van Willemstad.

Curacao werd in 1634 door de Nederlandse West-Indische Compagnie veroverd op de Spanjaarden. Om te voorkomen dat de Spanjaarden het eiland snel terug zouden veroveren, begonnen de Nederlanders aan een serie verdedigingswerken.

Fort Amsterdam (c) 2010 CuracaoVakantieland.nl

Fort Amsterdam (c) 2010 CuracaoVakantieland.nl

Het fort Amsterdam ligt op een strategisch punt, op een landtong ten zuidoosten van de Sint Annabaai, aan de ingang van de haven. Het is het grootste van de acht forten die op het eiland te vinden zijn.

Al op 4 augustus 1634 hadden van Walbeeck en Le Grand besloten tot het ontwerpen van een klein verdedigingswerk aan de bolle Zuidhoek van de Punt, de plaats waar nu Hotel Plaza staat.

In aansluiting hierop werd op 8 maart 1635 op ongeveer 100 meter ten noorden van het verdedigingswerk een vijfpuntig fort afgebakend met bastions en verbindingen van stenen barrières of wallen: het begin van wat later Fort Amsterdam zou worden. Door diverse stakingen van soldaten kwam het Fort pas in de loop van 1637 en 1638 gereed. Aanvankelijk werd het fort een Kasteel genoemd. Later werd de naam Nieuw Amsterdam in gebruik genomen en daarna (jaartal onbekend) de huidige benaming Fort Amsterdam.

Op 16 maart 1673 is het Fort in actie geweest tegen de Fransen.

Omstreeks 1675 had fort in grote trekken zijn huidige vorm.

In 1677 werd het Fort goedgekeurd door de Kamer van Amsterdam.

Bij de aanval van Cassard in februari 1713 bleef Fort Amsterdam zwijgen.

In 1735, 1756, 1769 en 1774 vonden verbouwingen plaats.

Fortkerk (c) 2010 Curacaovakantieland.nl

Fortkerk (c) 2010 Curacaovakantieland.nl

In het fort, tegenover het gouverneurspaleis werd in 1769 de Fortkerk gebouwd, de oudste kerk van het eiland. De preekstoel dateert nog uit de vroege periode van de kerk.  In de kerk is een klein museum gevestigd, dat doordeweeks in de ochtenden geopend is.

In september 1800 toen er weer een Franse invasie was, was Fort Amsterdam weer actief.

In januari 1804 werd gevuurd op een Engelse invasiemacht. Het Fort werd bij verrassing genomen door de Engelsen op 1 januari 1807.

Sinds van Walbeeck is het de residentie van de directeur of gouverneur, al hebben zij er niet allen gewoond. Lang geleden werd in de benedenverdieping de gevangenis aangetroffen en waren onder aan de muren slavenhuisjes gebouwd.

De naar de St Annabaai gekeerde uitbouw met balkonkamer werd door gouverneur de Rouville (1866-1870) aangebracht.

Op 8 juni 1929 werd het fort overvallen en geplunderd door de Venezolaanse revolutionair Rafael Simón Urbina. hij maakte hierbij wapens en geld buit en vertrok naar Venezuela om tegen de regering te strijden.

Fort Amsterdam is nu de thuisbasis van de regering van Curacao. Maar ook toeristen nemen tijdens hun vakantie op Curacao graag een kijkje in het fort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *