Bona Vista, Landhuis

In 1760 stond, waar Bona Vista zich nu bevindt, alleen een strohut die bekend stond als “Norden”.  In 1787 werd dat verkocht en de nieuwe eigenaresse, Esther Calvo, noemde het landhuis toen Buena Vista (Spaans voor “mooi uitzicht”). In 1798 werd het echter, door alweer een nieuwe eigenaar, hernoemd tot “Vriendenwijck”. In die tijd werden er voornamelijk mais, groente en vruchten voor eigen consumptie geteeld . Ook werden er geiten gehouden voor vlees en melk.

Het inmiddels gerestaureerde koetshuis dateert uit 1787 en wordt tegenwoordig verhuurd als vakantiehuisje.

In 1799 wordt het landgoed eigendom van Hain Abinum de Lima, die het “Bona Vista” noemt (Papiamentu voor “mooi uitzicht”).

Landhuizen werden altijd op hoog liggende grond gebouwd, waardoor het altijd in het zicht was van andere landhuizen. Zo kon er bij onraad hulp komen van de andere landhuiseigenaren. In het verleden waren er maar liefst 17 landhuizen zichtbaar vanaf Bona Vista. Door de verstedelijking is dat niet meer het geval, maar met enige moeite zijn nog steeds de landhuizen Girouette, Groot Davelaar, Zeelandia, en Van Engelen zichtbaar. Landhuis Bona Vista ligt tegenwoordig in de chique wijk Mahaai. Het Landhuis ligt op steenworp afstand van restaurants, bars en Zuikertuintje Mall

De muren van dit landhuis zijn van Zeeuwse ballastklinkers die in de lege West Indische Compagnie schepen werden gebruikt als ballast voor de reis vanuit Nederland. Deze klinkertjes zijn binnen en op de terrassen nog steeds zichtbaar.

Bron: o.a. https://www.landhuisbonavista.nl/