Vliegeren op Curacau

Thema’s > Vliegeren op Curacau

Eén van de meest belangrijke Curaçaose erfenissen is de traditie van vliegeren en het ontwerpen van vliegers. Vooral in het voorjaar is het vliegeren erg in trek. Net na het Carnaval, waait het stevig. Tijdens deze weken zwelt de wind die Curaçao aandoet, de noord oost passaat,aan. In deze tijd wordt de wind ‘Bientu di Kuaresma’, oftewel de wind van het vasten genoemd. De wind is uitstekend geschikt voor vliegeraars.

Van begin maart tot eind mei is het Habrida Temporada di Fli (vliegerseizoen). Het vliegerfestival vindt traditioneel plaats op Noord Zapateer op Banda Ariba.

Het vliegeren op Curaçao heeft haar oorsprong doordat Slaven ze maakten nadat zij vruchten hadden gepland om zo vogels te weren. Het waren toen een soort vogelverschrikkers. De eerste vliegerwedstrijd werd in 1874 gehouden door slaven en sindsdien is het traditie.

Er zijn tegenwoordig op Curaçao een stuk of dertig vliegergroepen die onderling wedstrijden houden. Bij de wedstrijden zijn prijzen te winnen voro de mooiste of  lelijkste vlieger, de vlieger die het langst in de lucht blijft of wat dan ook.

Fundashon di Fli Kòrsou is een stichting die het vliegeren promoot onderen jongeren op het eiland. De stichting representeert Curaçao ook op internationale vliegerevenementen.

 

2 gedachten over “Vliegeren op Curacau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *