Beroemde Curaçaoënaars

drs. Eric la Croes q.e.p.d
Eric la Cruse, onder andere auteur van Fuente di sabiduria (vrij vertaald is dat ‘Bronnen van wijsheid’) en Mucha ta pidi atenshon (Kind vraagt om aandacht), wordt omschreven als een ethnomusicoloog. Zelf noemt Eric La Croes zichzelf kulturista; Cultuurliefhebber. Eric la Croes is zeer sociaal en laat grote persoonlijke betrokkenheid zien bij zijn moederland.
Hij schrijft gedichten, poëzie en muziek in Papiamentu, zijn moedertaal, en Nederlands. Hij maakt zich sterk voor de typisch oude Curaçaose volksmuziek zodat deze niet verloren gaat en stimuleert de jeugd om die te blijven spelen.

Enith Sijtje Maria Brigitha
Enith Brigita is geboren op Curaçao op 15 april 1955. Zij is bekend geworden als zwemster. In 1972 was Enith Brigita de eerste Nederlandse zwemster die de 100 meter vrije slag aflegde binnen een minuut. Vanaf dat moment tot en met 1979 was ze de beste zwemster van Nederland. In totaal veroverde ze 21 nationale zwemtitels. Bij de Wereldkampioenschappen zwemmen in 1973 en 1975 haalde ze zilver (op de 200 meter rugslag) en viermaal brons. Steeds moest ze daarbij zwemsters uit Oost-Duitsland voor laten gaan. Later zou blijken dat die doping hadden gebruikt. Enith Brigitha werd in 1973 en 1974 uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar.

Izaline Calister
Een zeer getalenteerde zangeres, componist en tekstschrijver met een kenmerkende persoonlijke muzikale stijl. Een charismatisch performer, is ze soms warm en intiem, dan weer expressief en extravert, meesterlijk in het verweven van de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao met Jazz. Ze beschikt over de uitzonderlijke gave te zingen met gevoel en gratie als ze zingt in haar moedertaal, Papiaments . Ze heeft het vermogen om trouw aan haar roots te blijven en met succes publiek te bereiken over de hele wereld, terwijl ze zingt in een voor velen onbekende taal, terwijl de pulserende ritmes van de Afro-Antilliaanse muziek met Jazz in elkaar overvloeien.

Randal Corsen
Randal Corsen is geboren op Curaçao in 1972. Hij is het achterkleinkind van de bekende Curaçaose dichter en musicus Joseph Sickman Corsen en hij is gerelateerd aan componist en dirigent Chris Ulder en dichters Oda Blinder en Charles Corsen. Met de kenmerkende manier waarop hij jazz met invloeden uit de klassieke, Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek combineert, heeft de Antilliaanse pianist Randal Corsen veel erkenning gekregen. In 2004 werd hij onderscheiden met de Edison Jazz Award, de meest prestigieuze muziekprijs in Nederland, voor zijn album “Evolushon”.

Andruw Jones
Andruw Jones is een bekende Major League Baseball speler in de VS die speelde voor de Atlanta Braves met veel succes. Andruw werd geselecteerd voor zijn derde All-Star team in 2003, en won zijn 7e opeenvolgende Gold Glove Award in 2004. Hij maakte zijn Major League debuut op 19-jarige leeftijd in 1996 en belandde in de World Series. Andruw komt momenteel uit voor de Chicago White Sox.

Tania Kross
Mezzosopraan Tania Kross werd geboren op Curaçao in 1976. Ze studeerde zang aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Door de jaren is Tania Kross bekroond met verschillende belangrijke prijzen: een eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, de eerste prijs in het Cristina Deutekom Concours 2000, een aanmoedigingsprijs in de Rosa Ponselle Internationale Competitie voor Vocal Arts (New York), de NPS Cultuurprijs 2000 en de Nederlandse Edison Award 2006. Tania Kross trad op in verschillende operaproducties.

Churandy Martina
Churandy Martina (geboren op 3 juli 1984 in Curaçao) is een sprinter. Martina houdt de Midden-Amerikaanse en Caribische record op 100m met 10.06 seconden. Met dit resultaat won hij de gouden medaille op de Midden-Amerikaanse en Caribische Spelen 2006. Martina presteerde uitstekend tijdens de Olympische Spelen 2008 in Beijing, waar hij zowel de 100m en 200m finale bereikte. Hij werd vierde op de 100m, met een nieuw nationaal record: 9,93 seconden.

Ephrem Jonathan Ocalia
Ephrem Jonathan Ocalia, beter bekend als Ephrem J ging eind 2006 solo na het winnen van 4 Premio Karabela en werd genomineerd als beste zanger in 2006. Hij lanceerde zijn eerste album als solist in juli 2007 en had een succesvol concert eind september 2007. De band van Ephrem J draait helemaal om slow groove, ballads en Latin R&B met een vleugje jazzy muziek. Ephrem Jonathan Ocalia werd geboren op Curaçao op 24 november 1984. Zijn vader, Ephrem Ocalia Sr., zong en was als kind zijn eerste inspiratiebron. Ephrem J begon zijn zangtry-outs zoals de meeste kinderen doen, door deel te nemen aan lokale talentenjachten. Hij werd al snel ontdekt als een getalenteerde jonge zanger en begon op zeer jonge leeftijd te zingen in lokale bands. Tijdens zijn schooltijd bleef hij zingen in lokale bands zoals de OK-band en kreeg hij begeleiding van ervaren zangers, hoewel hij een grotendeels autodidactische zanger bleef. Toen stopte hij met school, verliet al snel de OK Band en werd de leadzanger van de lokale band Guess, waarbij hij voornamelijk “ritmo kombinÃ?¡” zong, een lokale populaire dansmuziek.
Eind 2006 was Ephrem J de meest gewaardeerde lokale jonge kunstenaar op Curaçao. Hij ontving verschillende prijzen voor beste mannenstem en lokale zanger van het jaar en werd de favoriete entertainmentzanger voor privéverjaardagsfeestjes, huwelijksfeesten en dergelijke.
Sterk geïnspireerd door zangers als Luther Vandross en andere Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse vocalisten, verliet Ephrem J de band Guess, om begin 2007 aan zijn solocarrière te beginnen. Op dat moment had Ephrem J verschillende composities – door hem geschreven terwijl hij dagdroomde over zijn toekomst. – van ballads, latin R&B en slow groove nummers en benaderde jazzmuzikanten Gregory Colina en Gedeon Chandler, om de nummers muzikaal te arrangeren. Vervolgens ging hij de opnamestudio in en bracht al snel zijn eerste album als solist uit. Zowel de cover “Speransa” (hoop) als “Stimabu So” bereikten de lokale radio-hitlijsten. Ondertussen was Ephrem J het middelpunt tijdens twee concerten en kreeg hij zeer drukke dagen als zanger voor vele privéfeesten. Hij betrad ook de wereld van reclamespots, zong een lokale jingle voor een populair condoommerk, verscheen op een billboard voor een bedrijf in spijkerbroeken en op verschillende reclameposters. Zijn populariteit groeide nog meer onder de lokale gemeenschap en werd eind 2007 opnieuw geëerd als zanger en ontving verschillende prijzen, waaronder de “Edgar Supriano-prijs” van de nationale vereniging van muzikanten en artiesten, AMAK, als zanger van het jaar. In 2008 begon hij het jaar opnieuw met grote impact, nam deel aan het Tumba Festival van het carnaval met een van de populairste bands Gio Fuertisimo en kreeg opnieuw erkenning als derde finalist onder de meer dan 60 deelnemers. Hij creëerde zijn internationale album, met enkele mooie ballads, slow rock en tropische muziek in de Spaanse taal. Zijn solocarrière kreeg een hoogtepunt toen hij de opdracht kreeg om te zingen bij de Marinierskapel van de Royal Marines (een harmonisch orkest) in Willemstad. In november 2008 bracht hij zijn eerste internationale album “Lating Evolution” uit.

Bob Pinedo
Dr. HM (Bob) Pinedo is hoogleraar Medische Oncologie en oprichter en eerste voorzitter van het VUmc Cancer Center Amsterdam. Hij is ook voormalig hoofd van de afdeling Medische Oncologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is altijd al een van de top oncologen in Nederland geweest en heeft een groot aantal internationale publicaties op zijn naam staan.

Rudy Plaate
Songwriter zanger / componist geboren op Curaçao 25 februari 1937 ook bekend als “De Zingende Groenteboer”. Hij wist altijd hoe hij zijn liefde voor “Dushi Korsow” moest klinken in zijn eenvoudige nummers als “Atardi” (Zonsondergang), M’a Yega Laat (Ik kwam laat) Caminda di Santa Rosa liefdesliedjes als “Si mi cama por een papia en talloze meer. De joviale Rudy is altijd een icoon geweest in de gemeenschap en heeft vele ontluikende artiesten geholpen en was de motor achter de succesvolle kinderkoor “Perlitas”.
Op 22 januari 1961 direct na het vertrek, werd de Portugese cruiseschip Santa Maria gekaapt op open zee. De bedoeling was om het bewind van president Salazar omver te werpen. De Antilliaanse Rudy Plaate componeerde een lied rond deze gebeurtenissen en zet het op de plaat. Dit lied werd het volkslied van de vele Portugese onderdanen die wilden dat president Salazar zou vertrekken. Duizenden van Rudy Plaates opnamen “Santa Maria” werden gesmokkeld naar Portugal en dat vervolgens Rudy Plaate op de zwarte lijst zette als persona non grata!

Randall Simon
Randall Simon, geboren in Willemstad, is een voormalige Major League Baseball ster. Hij speelde bij de Atlanta Braves, Chicago Cubs, Detroit Tigers, de Tampa Bay Devil Rays, Texas Rangers en de Philadelphia Phillies.

Boeli van Leeuwen
Boeli van Leeuwen (Curaçao, 1922-2007) was een schrijver en juris sinds 1959. In 1961 ontving Boeli de Vijverbergprijs voor zijn debuut Rots der Struikeling. De aard en de maatschappij van Curaçao speelde altijd een grote rol in zijn boeken, zoals “Een vreemdeling op aarde” en “De eerste Adam”. Meer recent werden Jona (1988) en de non-fictie boeken Geniale anarchie (1990) en De taal van de aarde (1997) gepubliceerd.

Angel Salsbach
geboren op 1 maart 1937 op Bonaire, ingenieur, wetenschapper, politicus, schrijver, musicus, componist, filosoof en Reiki Master.  Hij is de eerste Curaçaoënaar die niet één maar twee musicals schreef over de geschiedenis van Curaçao, waarvan er een zelfs vertaald in het Duits. Zijn passie voor muziek, vooral Jazz, maakte hem een icoon in de muzikale wereld. Een multi getalenteerde muzikant die begon met het bespelen van de mandoline op de leeftijd van 5 jaar, hij schakelde over naar piano en trompet om te eindigen met de contrabas.
Als schrijver schreef hij diverse kinderboeken die en beeld gaven van zijn ervaringen als kind toen hij opgroeide op Bonaire.
Zelfs toen hij een beroerte kreeg, weerhield dat hem niet om, zoals altijd, iets positiefs uit een slechte situatie te halen en schreef hij een boek over “Skibi sin por papia”; “Schrijven zonder te kunnen spreken” waarin hij zijn gevoelens en ervaringen na de beroerte, de afasie en tijdens het herstel proces.

Dinah Veeris
Dinah Veeris, wereldberoemd op Curacao, behoudt traditionele medicinale planten. In de vroege jaren 1980, begon ze “Den Paradera”, een prachtige botanische tuin waar ze  meer dan 300 soorten wilde geneeskrachtige planten houdt. Ze begon met het verzamelen van de kruiden niet alleen om te voorkomen dat ze uit zouden sterven, maar ook om de medicinale kennis over deze planten voor toekomstige generaties te behouden. Dinah bezoekt nog steeds afgelegen heuveltoppen in de hoop op het behoud van medicinale schatten. Op Curaçao staat ze bekend als een genezer. Haar kennis van de lokale plantkunde is indrukwekkend en de boeken die ze gepubliceerd worden vaak gebruikt door lokale botanici.

Vernon Anita
Vurnon Anita werd geboren in Willemstad in 1989 en begon te voetballen bij CVV Willemstad. Na de verhuizing naar Nederland, werd hij gescout door de voetbal-reus Ajax Amsterdam.
Ondanks de zware concurrentie op verdedigende en middenvelder posities, is Anita erin geslaagd te worden opgesteld voor de meeste competitieduels voor Ajax in het seizoen 2009-2010.

Ontbreekt er iemand in dit rijtje? Laat het ons hieronder even weten!

11 gedachten over “Beroemde Curaçaoënaars

 1. Mariam Van Mollen

  Waar is Ephrem J hij is de grootste internationale zanger van Curaçao. We hebben een concert van hem gezien in België.

  1. Redactie Bericht auteur

   Mariam, dank voor de suggestie. Nastuurlijk hoort hij hier een plaatsje te krijgen. Dat hebben we dan ook gedaan. Nogmaals bedankt voor de suggestie. laat je het even weten als je nog andere suggesties hebt?

 2. Roland Antonius

  Geachte redactie, applaus voor dit mooie initiatief.
  Ik mis,
  Venancio (Pacheco) Domacassé (net zoals Angel Salsbach zowel Bonairiaan als Curacaoenaar), schrijver, regisseur, film en theatermaker
  Diana Lebacs, schrijfster actrice;
  Vernon Chatlein, musicus, componist, percussionist.

 3. R. Brigitha

  Ik mis Enith Brigitha.
  Zwemster die aan 2 olympische spelen heeft deelgenomen.
  Hierbij heeft zij 2 bronzen medailles aan overgehouden.

  Geboren op 15april 1955 te Willemstad.

  1. Redactie Bericht auteur

   Geachte heer, mevrouw R. Brigitha,

   Uiteraard is zij onmiddellijk toegevoegd. Hartelijk dan voor uw opmerkzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *