UV Index Curacao

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt.

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in Nederland kan variëren van 1, wanneer er geen UV is tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Op Curacao loopt de index verder door, aangezien de afstand tot de zon het gehele jaar korter is.

Een beetje UV-straling is gezond, maar te veel UV kan DNA en eiwitten in lichaamscellen beschadigen. Dat veroorzaakt huidkanker en staar. Vier op de vijf gevallen van huidkanker zijn te voorkomen door betere bescherming tegen UV-straling van de zon.

Tips verstandig zonnen

  1. Blijf op Curacao tussen 12:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk uit de zon.
  2. Blijf maximaal 3 uur per dag in de zon, en voorkom dat je verbrandt.
  3. Gebruik een antizonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor en smeer royaal in. Vaak wordt minder gesmeerd dan nodig is om de aangegeven beschermingsfactor te halen.
  4. Draag een zonnebril met UV-filter en een hoed met brede rand om je ogen, oren, gezicht en nek te beschermen.
  5. Bescherm kinderen extra tegen de zon. Vaak verbranden in de kindertijd verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *