Standbeeld Koningin Wilhelmina op Curaçao.

Tot 1933 was Paramaribo de enige Nederlandse stad, die zich op een standbeeld van de Koningin der Nederlanden kon beroemen. Het verrees daar in 1923 ter gelegenheid van H. Ms. zilveren regeringsjubileum.

Sinds 19 Januari 1933 deelt Surinames hoofdstad dit voorrecht met de hoofdstad van Curaçao, Willemstad.

De oprichting is geinitieerd door mej. Rebecca Cohen Henriquez, die de Damesvereniging ‘Entre Nous’ wist te motiveren voor dit doel geld in te zamelen. Bij zeer velen vond dit initiatief weerklank. Het beeld werd uit marmer gemaakt door de beeldhouwer Pietro Ceccarelli uit Florence.

Op de eerder genoemde datum kon het standbeeld door Gouverneur Van Slobbe worden onthuld in het opgeknapte Wilhelminapark, nadat de initiatiefneemster een bevlogen rede had gehouden. Hierna legden acht dames van de vereniging ieder een bloemstuk op de treden van het voetstuk. De erewacht bij deze plechtigheid, die door het Wilhelmus werd gewijd, bestond uit viermaal dertig man van de ‘Van Nes’, de militaire politie, de mariniers en het vrijwilligerscorps.

Het beeld, dat 2½ meter hoog is, verheft zich op een voetstuk van 3½ meter. Daarop staat te lezen:

WILHELMINA
Koningin der Nederlanden.
Ter herdenking van den 50sten Geboortedag van onze geliefde Vorstin werd dit monument op initiatief van de Damesclub ‘ENTRE NOUS’ door dankbare onderdanen in Curaçao opgericht. 1880-1930.

Bronnen:

Tijdschrift Neerlandia ‘Koninginne-Standbeeld op Curaçao.’, In: Neerlandia. Jaargang 37 1933