Geldzaken

Thema’s > Geldzaken

Munteenheid
Curaçao kreeg, samen met st Maarten per 10-10-2010 een nieuwe munteenheid in plaats van de eerder aangekondigde dollar toen Curaçao 10-10-2010 als land verdergaat. Dit werd 3 juni 2010 door Zita Jesus-Leito van Algemene en Constitutionele Zaken en gedeputeerde van Financiën Mike Willem (beiden PAR) in een speciaal voor de VBC-leden georganiseerde informatiemiddag aangegeven. De nieuwe eigen munteenheid is – net als de Nederlands-Antilliaanse gulden – gekoppeld zijn aan de dollar.
De nieuwe munt voor Curaçao en Sint Maarten, de Caribische gulden, wordt afgekort als CMg. De hoofdletters staan voor de afzonderlijke landen Curaçao en Sint Maarten, de kleine ‘g’ staat voor gulden. De Caribische gulden is net zoals de Nederlands Antilliaanse gulden (NAf) gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van US$ 1 = CMg 1,79.

Beide nieuwe landen binnen het koninkrijk der Nederlanden zitten sinds 10 oktober 2010 in een gezamenlijke monetaire unie met één gemeenschappelijke centrale bank. Zowel de uitgifte van bankbiljetten als het slaan van de munt valt onder de vernieuwde taakstelling van de Centrale Bank, dat wettelijk gekaderd is in de regeling ‘Geldstelsel Curaçao en Sint Maarten’.

De nieuwe munt is nog geen wettig betaalmiddel. De Centrale Bank denkt de nieuwe gulden pas in de loop van 2013 in omloop te kunnen brengen.

Creditcards
Alle gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd op het eiland.

Geldautomaten
Geldautomaten staan in vrijwel alle winkelstraten en op het vliegveld. De geldautomaat heet hier ‘Bankomatico’. U kunt hier meestal zowel dollars als Nederlands-Antilliaanse guldens pinnen.

Fooien of tipgeld
De bevolking van Curaçao is erg gewend aan fooien. Dit is voornamelijk terug te voeren tot de gewenning aan de Amerikaanse toerist die, voor Nederlandse begrippen, vrijgevig is met fooien. Wij raden u aan om de tassendragers op het vliegveld een fooi te geven van 1 Nafl. per tas. Taxichauffeurs krijgen meestal 10% fooi bovenop het totale bedrag. Restaurants berekenen 10% en de meeste hotels 12%. Hotels rekenen tevens 7% BTW, maar dit is natuurlijk geen fooi.
Natuurlijk moet u uiteindelijk zelf bepalen wat de grootte van uw fooi is en of u fooi geeft.

Numismatiek Museum van de Centrale Bank van Curaçao en St Maarten
De tentoonstelling in het Museum van de CBCS vertelt de geschiedenis van het geld in de Nederlandse Antillen te beginnen met barterdeals en het gebruik van de bekende ‘quiripa’, schelpen gebruikt door indianen, de oorspronkelijke bewoners van de eilanden. Kolonisten uit Europa, waaronder het Spaans, Nederlands, Frans, Deens en Engels brachten hun eigen munten om te worden gebruikt in de pas ontdekte land.

Curaçao was, en is nog steeds bekend om zijn haven faciliteiten. Schepen uit Europa en het Amerikaanse continent gebruikte het eiland en de faciliteiten om te handelen. De handelaren verkocht ook producten aan de bewoners van het eiland. Dit leidde tot het gebruik van verschillende valuta’s. Omdat de import hoger was dan de export, het eiland ervaren een tekort aan kleingeld. Dit probleem werd door de gouverneur opgelot in 1799 door 8000 Spaans zilver pesos, elk ter waarde van 8 ‘reales’ in vier stukken te snijden, en elk kwart de waarde van ‘reales’ te geven. Op grond van de productie-methode, kregen deze munten de naam “guillotine”, vernoemde naar de gelijknamige beulmethode tijdens de Franse revolutie. Door de tijd veranderde de naam ‘guillotine’ in ‘guiotin’ en uiteindelijk in ” yotin ”. De betekenis en waarde zijn altijd hetzelfde gebleven, en dus word ” yotin ” nog steeds gebruikt om een ​​bedrag van 50 cent te geven. Om het tekort verder aan te pakken werd in 1880 door de families Leyba en Jesurun een munt geslagen, de Curaçao “Stuiver”. Aan de voorzijde van de munten zijn de woorden “een stuiver” en op de achterkant waren de afgekorte achternamen L & C, j & Co en respectievelijk NJN te lezen.

Een van de meest opmerkelijke munten in de museumcollectie is de Gouden Joe, vernoemd naar koning Jan V van Portugal (1706-1750). Deze munt, geslagen in Rio do Janeiro en geïntroduceerd in 1722, was een munt van grote waarde in de 18e eeuw. De munt 90 ‘reales’ waard en werd daarom alleen gebruikt voor grote betalingen. Deze populaire commerciële munt werd ook op grote schaal nagemaakt. Deze vervalsingen bevatten minder goud dan het oprigineel.

Aan het einde van de 18de eeuw werden afzonderlijke munten geslagen voor circulatie in Nederlands West-Indië, namelijk een 3 gulden, een 1 gulden en een ¼ gulden munt. Deze munten onderscheiden zich van deze zelfde munten die circuleert in Nederland door de letter “W”. In 1826 werd bij wet geregeld dat Nederlandse valuta, gebruikt in Nederland, ook officieel wettig betaalmiddel werden in de Nederland gebieden in West-Indië. De lokale bevolking hielden echter nog steeds vast aan het gebruik van buitenlandse munten, zoals de “pijler dollar” en de US 20 dollar goud (plaatselijk bekend als “Morocota”) om aan hun verplichtingen te voldoen.

In een andere poging om het gebruik van vreemde valuta op de eilanden te elimineren in het begin van de 20e eeuw, heeft de Nederlandse overheid munten geïntroduceerd speciaal voor de kolonie Curaçao. De munten had het opschrift “Kolonie Curaçao” aan de randen. Deze munten, samen met de Nederlandse valuta, werden gebruikt tot aan de 2e wereldoorlog.

Omdat de Nederlandse Munt niet in werking was tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van de bezetting in Nederland, werden in die tijd munten voor de eilanden geleverd uit de Verenigde Staten. Munten, met het opschrift “Munt van Curaçao” werden geslagen in Philadelphia en Denver. De palmboom werd gebruikt als Muntmeesterteken. Na de bevrijding in 1945, werd in het aanbod van munten opnieuw voorzien door Rijksmunt ’s in Nederland.

Met de autonomie van de Nederlandse Antillen in 1954 kregen de eilanden eigen munten. Tot op de dag van vandaag werden deze munten gekenmerkt door het gebruik van verschillende materialen zoals goud, zilver, aluminium en andere legeringen

Het CBCS museum (Centrale Bank van Curaçao en St Maarten) toont een prachtige collectie van herdenkingsmunten. Er zijn ongeveer twintig verschillende gouden en zilveren herdenkingsmunten die deel uitmaken van de collectie. Een van deze munten is de zilveren munt ter nagedachtenis aan de 25-jarige regeringsjubileum van Hare Majesteit Koningin Juliana in 1973. Een gouden en zilveren munt, uitgegeven in 1996 ter herdenking van het feit dat 200 jaar eerder, in 1776, de Nederlandse Antillen het eerste land was dat de Amerikaanse vlag begroette met de komst van de Amerikaanse oorlogsschip Andrew Doria in St. Eustatius. Ter gelegenheid van de 175e verjaardag van de Centrale Bank heeft de overheid een munt uitgegeven met het portret van Koning Willem, oprichter van de Centrale Bank. Kortom een zoekje aan het CBCS museum is zeker de moeite waard als u van munten houd. Centrale Bank van Curaçao en St Maarten, Simon Bolivar Plein 1, Willemstad, Curacao. Telefoon: (599 9) 434-5500

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *