Emigreren naar Curacao

Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u vrije toegang in Caribisch Nederland tot maximaal 6 maanden per 12 maanden.

Als u wilt werken, mag u dat maximaal 3 maanden doen.

Wilt u langer dan 6 maanden wonen of meer dan 3 maanden werken? Dan moet u eerst een Verklaring toelating van rechtswege bij de IND CN aanvragen. Sinds 1 september 2016 geldt dat de z.g. ’Verklaring van Rechtswege’ en de ’Verklaring Niet van Toepassing’ op digitale wijze moet worden ingediend.

Wat u moet regelen als u gaat emigreren naar Curacao, is afhankelijk van uw situatie. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma’s, beroepserkenning, pensioen en uitkering.  U kunt uitgebreide informatie aanvragen bij het Curacao Huis. Daar weten ze precies wat u moet regelen.

Meld uw emigratie bij de gemeente
Vertrekt u voor een periode van langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet u dit vanaf 5 dagen voor vertrek melden bij uw gemeente. U geeft door naar welk land u vertrekt;
(bij voorkeur) het adres waar u daar bereikbaar bent. Instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank en uw pensioenfonds(en) krijgen automatisch bericht van uw emigratie.

Vraag DigiD aan voordat u zich uitschrijft
Met uw persoonlijke DigiD kunt u zich identificeren op websites van de Nederlandse overheid. Ook kunt u met DigiD online zaken regelen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst. Een DigiD aanvragen is alleen mogelijk als u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Vraag uw DigiD daarom in ieder geval aan voordat u zich uitschrijft bij uw gemeente.

Belastingen, zorgverzekering en pensioen
Informatie over belastingzaken krijgt u via de BelastingTelefoon en op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over de zorgverzekering bij verblijf in het buitenland vindt u op de website van het Zorginstituut Nederland. Bij uw pensioenfonds kunt u navragen wat u moet regelen voor uw pensioen.

Uitkering
Ontvangt u een uitkering en gaat u in het buitenland wonen? Meld dit dan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Als u woont in Curacao kunt u uw AOW-pensioen en inkomensondersteuning AOW (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen. Er zijn nog andere factoren die gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van uw AOW-pensioen en inkomensondersteuning AOW. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met de SVB als u van plan bent om naar Curacao te verhuizen.

Achtergrond informatie een aanbevolen literatuur
Veel boeken geven informatie over Curacao en emigreren naar Curacao. Al deze artikelen zijn te bestellen via de website van bol.com

Eén gedachte op “Emigreren naar Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *