Nationale feestdagen

Hieronder vind je een overzicht van alle nationale feestdagen van Curacao:

1 januari   Nieuwjaarsdag
Na het jaar eindigde met een ‘big bang’, de eerste dag van het nieuwe jaar is traditioneel een tijd voor familiebijeenkomsten. (winkels zijn gesloten). De straten zijn bezaaid met de rode papieren omhulsels van duizenden rotjes vuurwerk.

26 januari Indische Dag van de Republiek
Het vieren van de oprichting van de Indiase republiek, hierdoor zijn een aantal winkels van Indiase eigenaren gesloten, waaronder kleding en diversen winkels.

14 februari Valentijnsdag

Carnaval maandag
Tijdens de acht Carnaval weken wordt Curaçao omgetoverd in één grote smeltkroes van mensen met plezier op straat. Dit alles culmineert in de “Grote Mars” op zondag en is afgewerkt met de Farewell Grand Parade op dinsdagavond. Maandag, is een officiële feestdag.

Pascha
Bij de viering van de eerste dag van deze heilige periode ondernemingen van Joden (met inbegrip van het eiland grootste bank) zijn gesloten. De datum varieert, maar gebeurt meestal in de buurt van Pasen.

Goede Vrijdag
een officiële feestdag op dit grotendeels katholieke eiland en het begin van een wekenlange voorjaarsvakantie voor scholen. Net als tijdens alle schoolvakanties, zijn de plaatselijke stranden erg druk. Supermarkten en markten doen een record verkoop in verse en gezouten vis op de voorafgaande dagen.

Paaszondag
Lokale kinderen worden uitgedost in hun mooiste kleding voor de traditionele eerste communie feesten, die worden gehouden tussen Paaszondag en Hemelvaartsdag. Het ministerie van Cultuur organiseert een belangrijke wedstrijd vliegeren op het Waaigat Parkeerplaats in Punda.

Paasmaandag / Seu Folklore Parade
Op de maandag na Pasen dragen plaatselijke folklore groepen traditionele kostuums in een optocht door de straten van Punda en Otrobanda, herinnerend aan het oogstfeest van weleer. De groepen, die variëren van jonge kinderen tot ouderen, spelen traditionele muziekinstrumenten als ze dansen door de straten.

30 april Queen`s Verjaardag
De verjaardag van Koningin Beatrix is eigenlijk in januari, maar als gevolg van het koude weer in Nederland, het feest verder op de verjaardag van de voormalige koningin, Beatrix`s moeder, Juliana zal worden gehouden. Er zijn officiële vieringen op Fort Amsterdam en een feestelijke sfeer in Punda.

Sami Sailing Regatta
meestal gehouden in het laatste weekend van april, wordt dit traditionele tweedaagse evenement georganiseerd door het vissersdorp van Boka St. Michiel plaatselijk bekend als “Boka Sami” of kortweg “Boka”. Locals komen bij elkaar in de omgeving om eten te proeven bij tal van eetkraampjes, te luisteren naar optrdens met muziek, en om te kijken naar de boot races. Het festival is druk, luidruchtig en leuk.

01 mei Dag van de Arbeid
De overheid en vakbonden organiseren speciale activiteiten.

Moederdag
De tweede zondag van mei wordt gevierd met veel cadeaus en bloemen. Speciale evenementen worden georganiseerd in het centrum (Punda en Otrobanda) en vele hotels.

30 mei 1969 Commenoration
Herdenkingen van de historische 1969 arbeidsconflict dat veranderde in een grote sociale opstand. Vakbonden organiseren culturele activiteiten, toespraken en marsen.

2 juni Ascension Day
Een populaire tijd voor de eerste communie feesten.

Vaderdag
Net als MoederDag, de derde zondag van juni wordt gevierd met winkels, shows en muzikale eerbetoon aan vader. Kijk voor speciale evenementen in het centrum (Punda en Otrobanda).

2 juli Curaçao Flag Day
gevierd met officiële ceremonies en culturele evenementen in Plaza Brion en het dorp Barber.

17 augustus Slave Uprising Anniversary
De 1795 slavenopstand, de belangrijkste in Curacao`s geschiedenis, wordt herdacht met muzikale en culturele evenementen op het Rif waterkant, achter het Holiday Beach Hotel, en bij Landhuis Kenepa (Kenepa Plantion House) aan de westelijke einde van de eiland.

29 september Rosj Hasjana
Joods Nieuwjaar (winkels van joodse eigenaren en banken zijn gesloten)

8 oktober Jom Kippoer
Grote Verzoendag (winkels van joodse eigenaren en banken zijn gesloten)

oktober School Vakantie
lokale scholen nemen een week`s pauze, die samenvalt met de jaarlijkse zeilregatta in Bonaire.

6 december Sinterklaas
kinderen hebben hun schoenen zorgvuldig klaargezet op de avond ervoor, gevuld met gras voor het paard van St. Nicolaas. Degenen die goed zijn geweest zullen een geschenk ontvangen, zij die zich misdragen hebben zullen in een zak worden meegenomen naar Spanje. Lokale scholen nemen enthousiast deel aan de festiviteiten. Verbaas u als u jeeps vol zwarte Pieten tegenkomt die rondrijden door woongebieden gedurende de week, sommigen van hen zelfs met gouden oorringen. Het kan u verrassen om lokale bedrijven versierd met karikaturen van zwarte Piet te zien. De discussie over zwarte Piet in Nederland lijkt aan Curaçao voorbij gegaan te zijn.

15 december Koninkrijksdag

25-26 december Kerstmis

31 december Oudjaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *