Thema’s > Landhuizen
De landhuizen in Curaçao werden gebouwd in de 18e en 19e eeuw. Deze huizen zijn meestal voormalige plantagehuizen. Er waren ongeveer honderd kleine plantages in Curaçao. Hun namen zijn nog steeds in zwang als plaatsnamen, zoals Pannekoek, Dokterstuin, Kenepa, Brievengat, enzovoort. Het middelpunt van elke plantage was het landhuis, waar de meester en diens huisslaven woonden. Rondom het landhuis lagen de pakhuizen en de slavenhutten. De slaven werden tewerkgesteld op het land of in de zoutwinning.
Unieke kenmerken van een Curacao’s Landhuis
Hieronder geven we slechts een kleine selectie van unieke eigenschappen waarop je kunt letten bij het bezoek aan een van de Landhuizen op Curaçao.
- In de keuken vindt u een rode muur met witte stippen. Hiermee wilde men vliegen verwarren zodat ze gedesoriënteerd raken door de stippen.
- Meestal zijn de landhuizen okergeel geschilderd. De meeste Landhuizen waren oorspronkelijk waarschijnlijk wit, maar in 1817 heeft de gouverneur verboden om een huis wit te schilderen, omdat de reflectie van de zon als schadelijk voor het oog werd beschouwd.
- De huizen zijn gebouwd in Nederlands koloniale stijl
- De huizen hebben een hoog zadeldak, gemaakt met Nederlandse dakpannen, dat de regen leidt tot een stortbak
- De landhuizen zijn voornamelijk gebouwd van koraalsteen; vaak zijn de onderste lagen steen van een andere soort, omdat Koraalsteen niet erg hard is.
- De landhuizen zijn zo gebouwd dat de passaatwinden vrij door het huis kunnen blazen en zo het interieur afkoelen
- In de gevel van het huis zie je soms een oog. Dit werd gebruikt om andere Landhuizen te waarschuwen als er brand of ander gevaar, zoals een rel, plaatsvond. In die gevallen stak men een brandende fakkel naar buiten. Vaak hebben Landhuizen meer dan één oog, zodat ze meer gebieden kunnen waarschuwen.
- Buiten vindt u kleine gebouwen genoemd magasinas, gebruikt voor opslag
- De landhuizen maken meestal deel uit van een plantage
- Meestal zijn de landhuizen gelegen op de top van een heuvel, zodat de plantage-eigenaar het land (en kunuku huizen van de slaven) kon overzien en de mogelijkheid had om andere Landhuizen te zien en te waarschuwen.
Een verrassend groot aantal van deze koloniale huizen heeft de jaren doorstaan. Ongeveer 55 van deze landhuizen bestaan nog steeds, in wisselende conditie verkerend, verspreid over het eiland.
- Landhuis Ascension – De Ascension-plantage werd opgericht in 1672. De plantage ligt op het grondgebied van een voormalig indianendorp. Lees meer
- Landhuis Blauw – Anno Blauw stichtte de plantage rond het jaar 1700.
- Landhuis Brakkeput Mei Mei – De naam ‘Brakke Put’ betekent: een bron met brak water.
- Landhuis Brievengat – Dit landhuis dateert van ongeveer 1750 een was een van de grootste en meest prominente panden, met 500 hectare grond, waar aloë vera (agave) werd verbouwd en veeteelt werd bedreven.
- Landhuis Cas Abou – Het landhuis Cas Abou ligt op de gelijknamige voormalige plantage Cas Abou en ligt direct aan de Caribische zee. De plantage Cas Abou van 400 hectare bestond al in de 17e eeuw. Lees verder
- Landhuis Chobolobo – Het Chobolobo herenhuis/landgoed werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd. Lees verder
- Landhuis Daniel – Plantage Daniel werd gesticht rond 1650. De overlevering vertelt dat het gebouwd is door een aangespoelde drenkeling die er op St. Daniels Day voet aan land zette. Het Landhuis Daniel is een van de oudste van Curacao. Het ligt aan de Weg naar Westpunt. Het landhuis is in gebruik als kleinschalig hotel en restaurant.
- Landhuis Dokterstuin – Dit landhuis, gerestaureerd in 1996, ligt bijna tegenover Landhuis Ascension op de weg naar Westpunt.
- Landhuis Groot Davelaar – Het merkwaardige, koloniale huis Groot Davelaar is rond 1865 gebouwd.
- Landhuis Groot Santa Martha – Landhuis Groot Santa Martha is een van de oudste en grootste villas op Curaçao en gebouwd aan het eind van de 17e eeuw.
- Landhuis Habaai – Wanneer u over de hoge Julianabrug naar Bandabou rijdt, dan treft u het koloniale landhuis Habaai aan uw linkerzijde aan.
- Landhuis Jan Kok – Een van de oudste landhuizen van Curaçao is Jan Kok. Het landhuis werd in 1840 gebouwd om het exemplaar dat in het begin van de 18e eeuw wat gebouwd te vervangen.
- Landhuis Jeremi – Newtown – U zult vanaf Jeremi-baai 800 meter landinwaarts moeten gaan om Landhuis Jeremi Newtown te bereiken.
- Landhuis Klein Santa Martha – Het koloniale huis van de voormalige plantage Klein Santa Martha werd nog vóór 1700 gebouwd.
- Landhuis Knip – Landhuis Kenepa is genoemd naar de vrucht van de Kenepaboom. Het landhuis dateert van het begin van de 18e eeuw.
- Landhuis Raphael – De plantage Raphael biedt een prachtig uitzicht op Klein en Groot Piscadera
- Landhuis PortoMari – De plantage bij PortoMari, die een gebied omvat van 594 hectare, heeft een historie die teruggaat tot 1684.
- Landhuis Rooi Katootje – Deze plantage, bijna 30 hectare in omvang, heette oorspronkelijk ‘Rust en Vree’.
- Landhuis San Juan – De plantage San Juan is in 1662 gebouwd en bevindt zich tussen de plantages Cas Abou en Santa Martha.
- Landhuis Savonet – Plantage Savonet was een van de eerste plantages op Curaçao en omvatte, samen met plantage Zorgvlied, bijna 1.600 hectare land.
- Landhuis Siberie – Op de weg naar Westpunt, voorbij landhuis Daniel en tegenover Terra Cora, verborgen in de Kunuku (wildernis), ligt het koloniale huis Siberië.
- Landhuis St. Barbara – Het plantagehuis Santa Barbara is gebouwd in 1662 en is een van de grootste koloniale huizen op Curaçao.
- Landhuis Zeelandia – Het fraai gelegen koloniale huis Zeelandia is geen echt plantagehuis, maar het was meer een buitenverblijf voor welgestelde stedelingen.
- Landhuis Zuikertuin – Zuikertuintje was ooit een landhuis voor stadsmensen. Er was waarschijnlijk een kleine tuin waar op bescheiden schaal suikerriet werd verbouwd.