Fort Porto Marie

Fort Porto Marie was een fort, gebouwd op Seru Caballé, een heuvel aan de oostzijde van de baai St. Marie (PortoMari). Fort Porto Marie moet iets ten noorden van de baai St. Marie gelegen hebben.

Vanaf het begin van de Nederlandse overheersing werd het militair-stategische belang van de beschutte baai van St. Marie ingezien. De baai was belangrijk voor de verdediging van het eiland en daarom werd er in de 18e een fort opgetrokken op de top van Seru Caballé. Dit soort forten werd neergezet ter bescherming van de baaien die dienden als natuurlijke havens voor de Nederlandse schepen.

Het Fort Porto Marie had in 1742 10 kanonnen, zowel 12- als 18-ponders. Tijdens de Britse invasie van 1805 was het fort allerminst op zijn taak berekend. De Engelsen veroverden het fort en wiepen het enig overgebleven kanon in zee, plunderden het kruithuis en brachten vernielingen aan. Zo viel het doek voor Fort Porto Marie.

Literatuur

  • Floore, P.M, Nederlanders in Amerika: Een historisch-archeologische inventarisatie van de Nederlandse trans-atlantische expansie
  • Hartog, J., De forten, verdedigingswerken en geschutstellingen van Curaçao en Bonaire,
  • Ozinga, M.D., De monumenten van Curacao in woord en beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *