Thema’s > Aardbeving
Op Curaçao vinden niet vaak aardbevingen plaats. Buurland Venezuela is wel vaker slachtoffer van aardbevingen.
Aardbevingen ontstaan door wrijving tussen platen. De Zuid-Amerikaanse plaat beweegt twee centimeter per jaar naar het noordwesten. In het Caribische gebied botst deze plaat met de Caribische plaat. Curaçao ligt op de Caribische plaat en beweegt langzaam richting het zuid-oosten.
Op Curacao is aan oude koraalriffen die plateaus boven water vormen en de vulkanische gesteenten (pillow lavas, met karakteristieken die laten zien dat ze onder water zijn ontstaan) te zien dat het eiland flink is en wordt opgeheven doordat deze twee platen op elkaar schuiven.
Curacao ligt, ondanks dat, in een gebied met weinig aardbevingsactiviteit. De weinige bevingen, die zich in deze omgeving hebben voorgedaan en die op Curacao voelbaar waren, hadden over het algemeen een magnitude van minder dan 5 op de Schaal van Richter.
Hieronder een overzicht van de ons bekende aardbevingen/zeebevingen die op Curacao gemeld zijn.
- Een aardbeving met een kracht van 5.5 heeft vrijdag 10 maart 2017 voor zover bekend is geen schade aangericht. De schok werd wel gevoeld op Curaçao, in een winkelcentrum in Willemstad vielen rekken om en het pand werd tijdelijk ontruimd. Het was de tweede beving in de regio binnen 24 uur. De eerste was minder krachtig, 4.8.
- Zaterdag 12 september 2009: De beving vond plaats rond 16.06 uur, vlak voor de kust ten noorden van Araqua in Venezuela. Dat is zo’ n 190 kilometer voor de stranden van Curaçao. De aardbeving gaf een 6.4 aan op de Schaal van Richter.
- Donderdag 29 november 2007, 14.00 uur plaatselijke tijd, deed zich in het oostelijk deel van het Caribische gebied een krachtige aardbeving voor. De beving had een kracht van 7,4 op de schaal van Richter en hield ongeveer twintig seconden aan. Het epicentrum lag in de buurt van Roseau, de hoofdstad van Dominica. De aardbeving deed zich voor op een diepte van 145 kilometer, diep genoeg om niet veel schade aan te richten. Ook op Aruba, Curacao en Bonaire werd de schok gevoeld.
- Op 5 april 1975 deed zich een aardbeving voor die 6.3 op de schaal van Richter mat. Het epicentrum van die beving bevond zich in het noorden van Venezuela, op een afstand van 245 kilometer ten zuidzuidwesten van Willemstad op Curaçao.