Thema’s > slavernijmuseum Curacao
Het slavenmuseum van Hotel Kura Hulanda kunt u vinden in de (voormalige) krottenwijk Otrobanda in Willemstad.
Het Slavernij Museum is gehuisvest in verschillende historische pandjes. Het museum-complex is gebouwd rond een plein waar vroeger de slaven arriveerden. De meesten bleven ruim drie jaar op Curaçao om een vak te leren. Alleen geschoolde slaven waren in trek bij de Amerikaanse slavenhandelaren en zo kon er meer verdient worden.
Het museum is opgericht door de Nederlander Jacob Gelt Dekker met als doelstelling de herinnering aan de slavernij levend te houden bij de bevolking en de jeugd van Curaçao met de feiten van de slavenhandel en met name de handelswijze van de West Indische Compagnie (WIC). Jacob Gelt Dekker noemt deze slavenhandel de ‘Black Holocaust’. Het museum opende in 1999 de deuren.
Tijdens de rondleiding door het slavernijmuseum krijgt u schokkende verhalen te horen over de manier waarop (voornamelijk) Nederlanders met de slaven en de slavenhandel omgingen. Curaçao was in die tijd een grote doorvoerhaven in de internationale slavenhandel tussen Europa, Suriname en Noord Amerika. De WIC had vanaf ca. 1680 op Curaçao vooral ‘vrije zwarten’, Spanjaarden en Portugezen in dienst waarmee ze de slavenhandel domineerden.
Slaven werden in Afrika gevangen met dierenklemmen, waarna de slaven in schepen, op elkaar gepakt en in hun eigen uitwerpselen, van Afrika naar Curaçao werden vervoerd. Ook kwam het voor dat slaven in kooien werden gezet in de brandende zon.
Slaven werden door de Nederlanders niet alleen verhandeld, maar ook geruild: Een mooie jonge vrouw in ruil voor 2 flessen sterke drank.
De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën, waaronder Curaçao, werd pas in 1863 officieel. In totaal kregen bijna 12.000 slaven de vrijheid. De eigenaren van de slaven ontvingen van de Nederlandse regering 300 gulden per slaaf als vergoeding.
De meeste (ex-)slaven werden door de plantages in loondienst genomen en gevraagd te blijven werken op de plantages.
Het slavernij-museum omvat honderden voorwerpen, kunstwerken, tekeningen en beelden die dit beeld ondersteunen. Een scheepsruim is nagebouwd zodat de bezoeker kan zien hoe en in welke omstandigheden de slaven werden vervoerd. Daarnaast wordt de rijke cultuur van de afrikanen verbeeld door de honderden kunstvoorwerpen uit Afrika.
Roger van Boxtel (Koninkrijksrelaties) heeft in 2001 namens Nederland diepe spijt betuigd voor de rol die Nederland in deze zwarte bladzij van haar geschiedenis heeft gepeeld.
De entree van het slavernijmuseum voor volwassenen is: 15,- ANG. / $9-USD; Voor 65+: 9,-ANG. / $6-USD. Kinderen tot 12 jaar 9,- ANG. / $6-USD; Tot slot studenten: 13, -ANG. / $7-USD
Het slavernijmuseum Curacao is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur
Museum Klipstraat 9 (Otrobanda) Willemstad Curaçao Tel.: +5999 434 7700 – Fax: +5999 434 7701
Super rondleiding gehad! Erg boeiend en indrukwekkend!
Op de dite staat dat het museum op maandag gesloten is maar dat bleek niet het geval! Gelukkig voor ons!
Marjolijn,
Bedankt voor je berichtje. Weet je ook of het incidenteel was, of is het tegenwoordig altijd open op maandag?
Wij zijn hier nu ook op maandag geweest.